Tebusken Camellia Sinensis och dess syskon

Dina teblad kommer från en växt som tillhör arten Camellia. Det är egentligen ett träd men liknar mest en buske eftersom den beskärs, plockas och hålls efter på teplantagerna. Tebusken har mörka, räfflade och lite läderaktiga blad och blommar med vita eller rosa blommor. I naturen reproducerar den sig med små nötliknande frukter. Men på teplantagerna sker dagens reproduktion med sticklingar.

Camellia Sinensis – den kinesiska tebusken

Camellia Sinensis teblad med blommorDe flesta ”lite finare” teer kommer från Camellia Sinensis, eller den kinesiska tebusken som den också kallas. Den kan bli 3-4 meter hög om den får växa fritt, men i praktiken hålls den midjehög för att kunna skördas så lätt som möjligt.

När Camellia Sinensis odlas i ett svalt klimat utvecklas den långsamt vilket gör att tebladen hinner utveckla och bevara dess fantastiska smaker. Därför hittar du ofta tebusken på hög höjd där temperatur och nederbörd är optimal.

Som för många andra växtslag finns det olika namnsorter av Camellia Sinensis. Och förutom i Kina så har Sinensis exporterats till Japan, Taiwan, Indiska Darjeeling och många andra platser.

Camellia Assamica – det indiska te-trädet

På lite lägre höjder och varmare temperaturer odlas Camellia Assamica, det indiska te-trädet. De kan bli upp till 20 meter höga men hålls rejält tuktade på teplantagerna. Och eftersom det är en större växt än Sinensis är följaktligen bladen också större.

Te från den Indiska delstaten Assam är bland de mer kända sorterna från Camellia Assamica. Ceylon-te och te från Nilgiri är ett par andra. De flesta ”lite enklare” teerna som säljs är från Camellia Assamica, men du hittar också många riktigt fina teer från den.

Tebusken Camellia Sinensis med teblad